Állandó oldalak

Facebook

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

2013.04.16. 11:07 sEm

Hogyan segíthetsz a gyerekednek, ha a hírek elszomorítják?

Címkék: félelem gyerekek tanácsok

Ma reggel szembesültek a gyerekeim a bostoni történtekkel egy kifejezetten gyerekeknek szóló híradóból. Mivel élénken emlékszem arra, hogy mennyire meg voltam ijedve, amikor kitört a forradalom Temesvárott vagy amikor elkezdődött a Délszláv háború, rögtön elkezdtük beszélgetni arról, amit láttak. 

A mai bejegyzés nem kifejezetten autista gyerekekhez szól, hanem minden gyerekhez akit aggodalommal töltenek el a világban a történések, illetve minden szülőhöz aki nem tudja, hogyan tudna segíteni a gyerekének.

Egy kis útmutató következik.

csongi

 

Gyerekeknek:

- Teljesen normális, ha egyes hírek elszomorítanak. Általában ezek azért jutnak el mindenkihez, mert nagyon ritkán történik ilyen.

- Beszélj erről a szüleiddel, barátaiddal. Sokszor már az is megnyugtató, hogyha tudod, másokat is aggodalommal tölt el, ami téged felzaklatott.

- Beszélj a tanároddal, lehet, hogy az osztályban is fel tudjátok hozni a témát és ez segíthet neked megérteni jobban, hogy mi történt.

- Ha rémálmaid vannak, vagy nem tudsz aludni, szólj a szüleidnek.

- Próbáld lerajzolni, leírni, hogy mi az ami aggaszt, ez segíthet szembenézni a félelmeiddel.

- Vedd körül magad a kedvenc játékaiddal, amik biztonságérzetet keltenek benned.

- Próbáld meg az olvasott híreket mindig kiegyensúlyozni, egy szomorú hír után olvass egy vidámat.

 

Szülőknek

Amikor beszélgettek a hírekről, a történtekről, igyekezzetek a gyerek életkorának megfelelően megbeszélni azokat. Nem kell részletezni amit még nem tudnának felfogni, vagy ami még jobban megijesztené őket. Kicsikkel elég arról beszélgetni, hogy hogyan lehet segíteni az embereknek ezekben a nehéz időkben, pozitív gondolatok felé terelni őket. Esetleg leülhettek és rajzolhattok velük, "jókívánság" képeslapokat.

Ha már nagyobb a gyerek akkor arra koncentráljatok, hogy mennyire aggasztja őt az adott hír. Mitől fél? Attól, hogy megtörténik-e ez a közeletekben is? De ti is nyugodtan és őszintén mondjátok el nekik hogy mi aggaszt titeket.

Ne titkoljátok el az érzéseiteket előttük, ez segít nekik is megérteni a saját félelmeiket és érzik, hogy rendben van ha aggódnak. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr235229249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása