Állandó oldalak

Facebook

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

2013.07.05. 11:18 sEm

Autistáknál több a glutén elleni antitest

Címkék: autizmus

Amikor megkaptuk a diagnózisunkat többen is ajánlották nekünk a speciális gluténmentes étkezést. Végül nem kezdtünk bele, majd egyszer részletesebben megírom, hogy miért. Sajnos ezeknek a diétáknak a hatékonyságát még nem sikerült tudományosan igazolni, de folyamatosan kutatnak a témában, ezért is ajánlom nektek az alábbi a cikket.


Autista gyermekeknél megemelkedik a glutén elleni antitestek szintje, a cöliákiával ugyanakkor nem találtak kapcsolatot. Az emelkedett antitestszint ugyanakkor magyarázatot adhat az autizmust kísérő emésztőszervi tünetekre

A kutatók azt találták, hogy autista gyermekeknél magasabb a búza gluténfehérjéivel szemben termelődött antitestek szintje, szemben a kontrollszemélyekkel, akiknél autizmus nem áll fenn. Az eredmények arra utalnak, hogy az emelkedett antitestszint összefüggésben állhat a gasztrointesztinális tünetek jelentkezésével,ugyanakkor nem találtak kapcsolatot az antitestszintek emelkedése és glutén által kiváltott autoimmun betegség, a cöliákia között. A vizsgálat adatait PLoS ONe című lapban hozták nyilvánosságra.

A glutén elnevezés egy több mint 70 fehérjét felölelő csoportot jelöl, melyek a búzában és más gabonafélékben találhatók meg, ide tartoznak a gliadinok és gluteninek. Az autizmus jelen ismereteink szerint egy idegrendszeri fejlődési betegség, mely negatívan befolyásolja a kommunikációt és a szociális interakciókat. Bár az autizmus patomechanizmusáról egyelőre nem sokat tudunk, egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a betegek egy alcsoportjában fontos szerepet játszik az immunrendszer zavara. Ehhez járul még, hogy az autista gyermekeknél gyakran állnak fenn gyomor-bélrendszeri tünetek. Az autista gyermekeket nevelő szülők körében az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a gluténmentes diéták. Kontrollos, vak elrendezésű vizsgálatokkal azonban eddig még nem sikerült igazolni, hogy ezek a diéták valóban hatásosak lennének.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban Armin Alaedini, a Columbia Egyetem kutatója 140 gyermek vérmintáját vizsgálata meg és vetette össze az orvosi dokumentáció adataival. Harminchét gyermeknél diagnosztizáltak autizmust, a vizsgálati csoport fennmaradó részét a betegek egészséges testvérei, illetve egészséges kontrollszemélyek tették ki. A diagnosztikai pontosság javítása érdekében csak akkor véleményeztek autizmust, ha két, széles körben használt diagnosztikai eszköz, az Autism Diagnostic Observation Schedule és az Autism Diagnostic Interview igazolta az állapot fennállását. A vérmintából meghatározták a szöveti transzglutamináz elleni antitestet, mely a cöliákia szenzitív és specifikus markere, valamint vizsgálták a gliadinnal szembeni antitesteket is. Ezen kívül bizonyos humán leukocyta-antitesteket kódoló géneket is teszteltek, melyek szoros korrelációt mutatnak a cöliákia fennállásával.

„Ez az első kutatás, melyben szisztematikusan teszteltük a cöliákia és a glutánérzékenység szerológiai és genetikai markereit autista személyek és kontrollszemélyek jól körülírt csoportjában – mondja Peter H. R. Green, a Columbia Egyetem cöliákiaközpontjának vezetője. – Mostani eredményeinket azonban nagyobb betegcsoportok vizsgálatával is meg kell erősítenünk.”

A szerzők további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak meghatározására, hogy a most leírt antitesteknek milyen szerepük lehet autizmusban. „A glutén által kiváltott IgG-antitestválasz nem szükségképpen bizonyítja a gluténérzékenységet, illetve az antitestek bármilyen betegségokozó szerepét autizmussal összefüggésben – magyarázza a vizsgálat vezetője. – A gluténnnal szembeni antitest emelkedett szintje, illetve az emésztőszervi tünetekkel való összefüggések azonban arra utalnak, hogy az érintett gyermekeknél immunológiai és/vagy a bélfal permeabilitását érintő zavarok állnak fenn.” Dr. Alaedini megjegyzi, hogy a gluténra adott immunválasz alaposabb megismerése újabb adalékokkal szolgálhat az autizmus patomechanizmusának feltárásához, emellettmegfelelő biomarkerként kínálkozik a betegek azon csoportjának kiválasztásához, akik jól reagálnak bizonyos terápiás stratégiákra.

Dr. Simonfalvi Ildikó 
Forrás: MedicalOnline

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr225392179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Auti 2013.08.08. 05:47:57

Sziasztok!
Nálunk mindkét pici autista és nem beszélnek. kb. 1 éve diétáznak és étrend kiegészítő vitaminokat szednek. A nagyobbikon látszik, ha betartjuk a diétát, nyugodtabb, tud adni. Ha csokit ill. glutént adunk, nemsokára izgatott lesz és a legtöbbször aludni sem tud. A beszédfejlődés sajnos így sem indult be. Arra gondoltunk, hogy a vizeletüket ill a vérüket kellene megnézetni, hogy pontosan milyen anyagok hiányoznak a szervezetükből, hátha az segít. Érdekes, hogy erről az oldalról nem vizsgálják az ilyen gyerekeket. Elment a párom a háziorvoshoz, az meg elkezdett hívogatni egy neurológust, aki meg szerintem nem ért a vizelet analíziséhez, de igazából nem is foglalkozott vele, mert az a tapasztalat, hogy úgyis gyógyíthatatlannak veszik és kész.
Nem tudtok olyan orvost ajánlani, aki foglalkozik ilyesmivel? Ezenkívül milyen foglakozást, vagy tornát tudnátok javasolni, ami segíthet a beszédfejlődés megindításában?

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.08.15. 09:37:55

Szia!
Sajnos orvost nem tudok ajánlani, de terápiákkal kapcsolatosan lehet, hogy tudok segíteni.

Emailt ide tudsz küldeni nekem: autizmusmesek@gmail.com
illetve a mentorszülők listáján is fent vagyok: esoember.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1392&
:)

Üdv:
Emőke

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.05.03. 12:27:08

@Auti: pont az a nehéz ebben, hogy ha a gyereknek tényleg emésztési fájdalmai vannak a gluténtől, akkor a (főleg nem beszélő) autista spektrumzavar tünetei erősödnek - és ezt nem szabad összekeverni azzal, hogy maga az autizmusság változna.

Ugyanez igaz a fejfájásra, és a többi, beszédtudás nélkül nehezen kommunikálható kellemetlenségre: a gyerek viselkedése durvul, a szülő meg találgat..
süti beállítások módosítása