Állandó oldalak

Facebook

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

2014.01.13. 23:18 sEm

Popsi vagy nem popsi: ez itt a kérdés

Címkék: gyerekek iskola dühroham szociális képességek

Tudja, minden nap baromi szerencsésnek érzem magam a suli miatt, ahova Cs. jár. Minden könnyebb mióta megkapta a gyerek a speciális tanrendet, az iskola meg a támogatást a gyerek után, hogy fel tudjanak mellé venni egy segédtanerőt.

Sokára találták meg az igazit, de Mr. T. lett a mi csodatévő védangyalunk, aki tényleg ért Cs. nyelvén. Sokat is javult azóta a helyzet.



Ma viszont elkapott minket egy idősebb, helyettesítő tanítónéni. Merthogy Cs. úgy viselkedett a suliban ami tűrhetetlen és azért mondja el nekem, mert bizony ha ő lenne az anyja, akkor ő erről tudni szeretne.  Csak mondta mondta, de a lényege az volt, hogy baromira nem neveltem meg a kölkömet és kapjam már össze magam, mert hogy a gyereknek komoly dühkitörése volt és ezt mondta meg azt mondta és ő nem azért van itt, hogy ilyeneket kelljen eltűrnie. Aztán mikor a férjem is megjelent mellettünk, kicsit leszállt rólam és kezdett kibontakozni a történet.

Elmondta, hogy órán két egymást metsző halmazt rajzolt a táblára és megkérdezte a gyereket, hogy mi ez.

Cs. meg rávágta, hogy popsi. Erre persze minden gyerek nevetett.

Őszinte leszek,  nekem is elég nehéz volt elnyomnom a nevetést. Miért pont Cs-t kérdezte meg, hogy mi ez?

Mindemellett eléggé bántott az ügy, mert tudja én is melóztam gyerekekkel ásatáson, meg régészeti bemutatón és tényleg nehéz úgy tanítani őket, hogy folyton hülyülnek, teljesen igazat adtam neki. Sokszor elnézést kértem, a dühkitörés miatt meg főleg, mert az tényleg olyan dolog, amit nehéz kordábantartani itthon is ha előfordul.

Nem igazán értettem azonban, hogy miért volt a dühkitörés, vajon a nevetés miatt vagy miért? Aztán itthon kibukott a szög a zsákból. Kérdeztem Cs-t, hogy mi volt azzal a popsival az iskolában.

- De, hát tényleg olyan volt mint egy popsi...  

- Értem, de ugye tudod, ilyet nem mondunk az órán. Jó?

- Aha, jó.

- Miért veszekedtél utána?

- Nem utána csináltam. Hanem legalább háromperccel  utána.

- ???

- Beállított a tanárnéni a sarokba legalább három percig. Megfordítottam a homokórámat és vége is lett és még utána is sokáig ott álltam.

Aha, tehát ezért rágott be, érthető. Nem volt ott Mr. T. sem a közelben. Ráadásul kiderült, hogy ahányszor hátranézett, annyival lett hosszabb a büntetése.

Nem vagyok mérges. Ez a tanítónéni idős, régivágású, számára egyértelmű volt, hogy a rendbontót sarokba kell állítani, a gond az esetünkben csak az, hogy a rendbontó nem igazán érti, hogy most akkor mi van.  

Ez sajnos egy alapvető probléma a magasan funkcionáló autista gyerekek esetében: teljesen jól működnek, nem feltünő a másságuk, ezért sokkal többet várnak el tőlük, mint amire igazán képesek.

(De most komolyan, titeket mire emlékeztet a fent bemutatott halmaz?:))

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr615757247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyorgyo 2014.01.14. 00:21:11

Huh, most latom csak milyen neven regisztraltam anno az indara:(

Ugye rosszul olvastam es ertelmeztem? Ugye nem Angliaban tortent, ugye nem?
Okoskodom, de miert nem azonnal a SENCO-hoz mentetek??? Miert nem tudta a tanar, hogy a gyerkocnek specialis igenyei vannak? elmeletileg folyamatos kepzest kapnak evente tobbszor es minden hasonlo cipoben jaro gyerkocrol az osszes tanar tud es segiti.
Nalunk Barnabasnak van SEN statementje, de Csengenek nincs leven, hogy nala tenyleg a magasan funkcionalo asperger van, de nala is tudjak a tanarok, hogy a gyerek miket kezel nehezen es ha gond van segitik a helyzet megoldasaban, nem pedig beallitjak a sarokba.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.01.14. 00:30:58

@gyorgyo: De, ez itt történt Angliában. Helyettesítő tanárnéni volt, már nyugdíjas aki csak beugrott. A fura az volt, hogy amikor megemlítettem neki, hogy hátizé Cs.-vel ez van, bizonyos dolgok kiváltják belóle, pl. ha nem eszik vagy nem iszik vizet - folyamatosan figyelmeztetni kell arra, hogy igyon - azt teljesen lesöpörte.

Ritkán van mostanában már ilyen probléma, nagyon jó tanítónénije van Cs-nek meg persze ott van mellette a nagy varázsló is. :)

A SENCO meg megint megér egy misét, szerintem nem sokat ért a dologhoz. A Senco helyettese meg az, aki aki tavaly kézzel íratott a gyerekkel bocsánatkérő levelet az irodájában. Annak ellenére, hogy a gyerek nem nagyon tud írni, elég kínszenvedés neki és akkor sem volt elképzelése arról miért kap büntetést.

:S

Ziebi 2014.01.14. 00:42:14

Zseniális :D bocsi, nagyon mosolygok, persze szegény CS-nak ez nem volt olyan vicces, sőt, totál igaza volt ha kibukott, de az egész szituáció... remélem nemsokára ti is így emlékeztek majd vissza rá.

zsuzsibuvar 2014.01.14. 08:09:58

Huvazz, egyetlen gyereket sem allitunk a sarokba, se autistat, se nem autistat, basszus. Neni menjen gyorsan nyugdijba, ne helyettesitgessen :(((
A popsit siman ignoralhatta volna es mehet tovabb a venn-diagramon. Eszkalalt egy duhkitorest a gyerekben. Ez a neveld meg, komolyan szavak sincsenek. A lanyod nem eleg pelda a nevelesedre???
(Nekem meg kontrollcsoport se all rendelkezesre, h a nevelesi kepessegeimet bemutathassa :( )

Ket honapja nem volt duhkitorese itthon (mashol nem tudom, mert o sem meg masok sem mondjak, csak sokkal kesobb esetleg), mivel keszul a tengereszkadetos eloleptetesre leading-cadet-nak es ugye egy vezeto nem duhonghet. :)

ookma 2014.01.14. 10:43:17

Az egyik gyerekem (a nem érintett, NT vagy hogy hívják) üldögélt már benn az iskolában negyedórát pluszban meg nem csinált háziért. Úgy hogy akkor már csak a homlokára nem tetováltuk rá, nem éri el a VLE rendszert.

Pár napja pedig azzal jött haza, a science óra fele a lányok szoknyahosszának ellenőrzésével ment el.

Eleinte zavart, de kezdem megszokni, hogy így működnek.

zsuzsibuvar 2014.01.14. 19:39:09

Egesz nap ez a tortenet jart az agyamban. Beszeltem a szomszedasszonnyal, akinek a korzetes altisibe jar a 5+ lanya (reception class), hatha en vagyok tul puha, de o is felhaborodott. Egyszeruen nem ertem, h a sarokba allitas hogyan lehet ma egy iskolaban nevelesi modszer. Egy vicces beszolasert. Amit, ha annak a tanitononek van egy grammnyi humora, siman lehetett volna mindenfele buntetesek nelkul kezelni.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.01.14. 22:56:10

Ne haragudjatok, most nem válaszolok mindenkinek egyenként, de elég durva dolog történt a hülye popsi-üggyel kapcsolatosan. Egy új posztban megírtam, az tuti, hogy holnap nem megy a gyerek suliba.
süti beállítások módosítása