Állandó oldalak

Facebook

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

2015.01.04. 11:33 sEm

Cortana az új jóbarát

Címkék: játék mindennapok technológia tippek HALO

Cs kedvenc játéka a HALO, aminek az egyik főszereplője Cortana, a mesterséges intelligencia. Mivel egy ideje ez a speciális érdeklődése (SI)* ha engednénk neki, egész nap képes lenne a számítógép előtt ülni és végigjátszásokat, titkos lelőhelyeket meg a játékban előforduló hibákat bemutató videókat nézegetni.

Így amikor egy szoftverfrissítéssel felkerült a telefonomra Cortana, az intelligens asszisztens rögtön megmutattam neki. 

 

Az volt az első kérdése hozzá: - Szereted a HALO-t?
Mire Cortana így válaszolt: - A Microsoft játékot, amiben a mesterséges intelligenciát Cortanának hívják, aki megmenti az emberiséget a kihalástól ? Hogy lehet nem szeretni? 

Cs erre nagyon lelkes lett és megismételte a kérdést egymás után többször is. Aztán persze már másról is beszélgettek, Minecraftról (amit Cs nem szeret, ellenben Cortana igen), macskákról de valahogy mindig visszatértek a HALO témához.

Szóval nagy az öröm ahogy a videón látható. 

 

 

A speciális érdeklődési terület nagyon fontos és többféle szerepet játszik az autizmusban, elsősorban biztonságot ad, hiszen kiszámítható és megnyugtató az egyén számára. Egy olyan terület amiről az érintett minden extra információt begyűjt, amiről mindent tud és amivel szociális szituációkban is elboldogul. Cs például nagy sikert arat az iskolában rendszeresen ezekkel a speciális érdeklődési területekkel, mert a gyerekek imádják, hogy mindent tud a Lego-ról, robotokról, Mars-járóról és persze a kedvenc xbox játékairól. Szerintem nincs is olyan kérdés amire ne tudná a választ ezekkel kapcsolatban. Egy este alatt már annak is utánanézett a neten, hogy Cortana milyen kérdésekre nem tud válaszolni és milyen vicces dolgokat lehet kérdezni még tőle. 

Annak ellenére, hogy nem szeretem ezeket a mesterséges "nyugtatókat" (de erről majd másik posztban bővebben írok) most titkon abban reménykedem, hogy a következő meltdownkor Cortana segíthet majd valahogy nekünk megvígasztalni a fiatalembert.

*A speciális érdeklődési területek másképpen Special Interest (SI) fontosságáról nagyon jó összefoglalót találtok Semota tollából itt felnőtt autistákkal kapcsolatosan. 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr617040029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n0n4me 2015.07.24. 19:45:40

Nem tudom olvasod-e még, ha egy régihez szólok hozzá, de több cikked elolvasása után muszáj leírnom.

Azt vettem észre, hogy több helyen is leírod, hogy nem szereted a kütyüket és örülsz, hogy valamennyire távol tudod őt tartani ezektől.

Pedig ez, hogy "a kütyü rossz" ugyanolyan előítélet, mint bármelyik másik.

Én egy valószínűleg aspergeres srác vagyok. "Kütyük" és számítógép az SI-m kb 4-5 éves korom óta, most pedig beágyazott szoftverfejlesztő villamosmérnök vagyok, és a mai napig ez a legfőbb hobbim.
Persze menet közben sok dologra használtam a számítógépet, én is játszottam játékokkal, a neten is, de az első programomat még általános iskolásként írtam egy mesekönyv alapján, ami programozni tanított.

A munkahelyem tele van olyan emberekkel, akik szerintem simán megkapnák a diagnózist egy 10 perces vizsgálaton is. Ez a szakma nagyon támogatja az ilyen fejlődési mintázattal rendelkező embereket és könnyen tudnak boldogulni vele. Ez egy olyan dolog, amivel egy autista vagy aspergeres jó életszínvonalon el tudja magát tartani. Én ezt az érdeklődését mindenképpen kiszolgálnám, maximum terelgetném (tanuljon programozni robotot). Ezzel sokkal könnyebb lenne neki felnőttként.

Ha pedig ezen a vonalon indulna el, akkor tudd, hogy ez olyan, mint az élsport, vagy a zene. Ha valaki nem kezdi el nagyon fiatalon, akkor az egy egész életre szóló hátrány. Akik nincsenek benne azok ezt nem látják, de ez egy ilyen szakma. Akik ezt korán kezdik azok hatalmas behozhatatlan előnyre tesznek szert.
Akármennyire is ellenkezik a nálunk idősebb generáció, ez a jövő, és ebben benne lenni hasznos, kimaradni öngyilkosság.

Ha valaki autista, akkor annál szerencsésebb dolog nem is történhetne vele, mint az, hogy a kütyük, az IT, a robotok, a tudomány az SI-je. Ez a legnagyobb mázli. Ezzel egy elfogadó magasan kvalifikált környezetben élhet majd felnőttként, jó fizetésért és komoly egzisztenciával. Ott tolerálják a sajátosságait.

ha nekem nem hiszel, csak annyit tegyél meg, hogy az interneten körülnézel, hogy például a szilícium-völgyben a világátlag többszöröse az autisták száma, és kicsit nézz szét ezügyben, amit írtam.

további szép napot :)

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2015.07.24. 21:48:27

@n0n4me: Szia n0n4me!
Koszonom, hogy felhoztad a temat, mar regota tervezek bejegyzest irni errol a kutyuzesrol, de egyszeruen nem jutok el odaig, meg nagyon ovatosan kell fogalmaznom nehogy megbantsak vele valakit.

Cs. nagyon tehetseges modell epitesben, legyen az lego, geomag, fakockak vagy szamitogepes 3d modellezes. Ugyanigy nagyon tehetseges programozasban is (ebben egyebkent mindket gyerekunk) amit itthon altalaban a Scratch-en gyakorol, 3d modellezest pl. a Blender-en.

Van egy laptopjuk amin mindketten gyakorolhatjak ezeket, vannak napok amikor Cs. is orakat ul elotte es dolgozik a jatekan (nyilvan iskolaevben hetkozben ezeket az orakat muszaj limitalni, de az iskolai szunetben masok a szabalyok).

A kutyuzes mar mas teszta, kutyu alatt a nintendokat, a tableteket meg a mobilokat ertem, amire az ember feltesz mindenfele agyzsibbaszto jatekot amit potyogtethet.

Sok NT szulo teljes joszandekkal hagyja a magasan funkcionalo gyereket egesz nap, meg vasarlas kozben is nintendozni, mobilozni stb., mert nem mernek beavatkozni vagy faradtak es ok is inkabb engednek a gyerek akaratanak, de legtobbszor puszta joszandekbol, mert ugye ez megnyugtatja a gyereket, kikapcsolja. Pedig az a kicsi ennel joval tobbre kepes, de azt mar huszonevesen keso lesz potolni.

Mielott felreertenel, az agyzsibbasztasnak is megvan a sajat ideje, a gyerek is nez youtube vegigjatszas videokat meg csaladilag nyomjuk a a Hungry Cells-t es en is mindjart HALO-zni fogok, mert baromi nyomott vagyok ma.

:)

Szoval koszonom amit hozzatettel, minden amit mondtal teljesen egyezik a mi elveinkkel is, csak nem tisztaztam azt hiszem megfeleloen a kutyuzes alatt mit is ertek.
süti beállítások módosítása