Állandó oldalak

Facebook

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

2015.09.06. 13:44 sEm

Amiről nem beszélünk

Címkék: pánik félelem autizmus kihívások

Vannak dolgok, amikről nem beszélünk, pedig nagyon kellene. Vannak dolgok, amik annyira ijesztőek, hogy inkább a homokba dugjuk a fejünket és megpróbáljuk őket elfelejteni.
Elfelejteni amikor a gyerekünk először kimondja a szót, hogy öngyilkosság.

Hogy rémálmai vannak tőle. Mert retteg.

Szorong, szinte folyamatosan, amit baromi nehéz feloldani. Vigasztaljuk, eltereljük a figyelmét. Trükköket vetünk be, amikor jönnek a nappali "rémálmok". Megbeszéljük, hogy azonnal szól, ha érzi, hogy jön.
A rémálom, hogy szörnnyé válik és hirtelen széttépi a kedvenc plüssjátékait a végén meg leugrik valahonnan.Vagy a rémálom ami éjjel jön. Mikor kiránduláskor víz fölött megyünk át és éjjel sikoltva ébred, mert azt álmodta,
belefulladt a vízbe.

Rémálmok, szorongások, ijesztő gondolatok. Jön, jön, mi meg tehetetlenül nézzük.

Aztán elmeséli a legutóbbit és annak is a vége rettenetes. A legrosszabb amit szülő valaha hallhat. Hogy bántja magát. Meséli és közben zokog. Ölelem a kis testét, mert úgy reszket. Simogatom gyönyörű, izzadt fürtjeit. Susogok a fülébe közben pedig a jeges kéz már a torkomat markolja.
Vigasztalom, elmesélem a saját élményeimet. Hogyan lendültem túl ezeken. Hogy csináltam a szörnyet nevetségessé.
De nem tudom segít-e. Tehetetlenül kiáltanék segítségért, de én vagyok itt most a felnőtt. Nekem kell erősnek lennem.


Vannak dolgok amikről nem beszélünk. Vannak sötét dolgok amikről nem merünk írni. Mert örüljünk, hogy beszél, hogy szobatiszta, hogy tud velünk nevetni és tudjuk, hogy sokkal üresebb lenne a világ nélküle.

De amikor a zokogó testét öleljük, az izzadó fürtjeit simogatjuk, egész valónk egy hatalmas segélykiáltássá válik
és nem vagyunk biztosak abban, hogy lesz felmentő hadsereg.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr567764624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2015.09.06. 23:14:28

Rémálmok vashiány tünete lehet. Adj vasat a gyereknek, vagy vizsgáltasd meg a vasszintjét.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2015.09.07. 07:53:59

@Hórukk: Kedves Hórukk! Lehet, hogy nem írtam érthetően. A fenti posztban nem klasszikus rémálmokról van szó. Ezek olyan ijesztő gondolatok, képsorok amik nem autista embereknél is jelen vannak csak sokkal sokkal ritkábban és kevésbé ijesztő mértékben. Olyan mint amikor a kezedbe kell fognod egy megbecsült családi ereklyét és végigszalad benned, hogy na most le fogod ejteni biztosan és izzé-porrá töröd mindenki szeme láttára.
Az autista embereknél ezek a szorongásos rémlátomások sokkal gyakoribbak és intenzívebbek. Kialakulhat egyfajta kényszeres viselkedés is belőlük ami nagyon komoly problémákhoz vezet.

A fenti poszt kulcsmondata az öngyilkosság. Amikor a gyerek attól retteg, hogy "véletlenül" vagy idegességében kiugrik az ablakon ezért az összeset zárva kell tartani. Ez csak egy példa volt. A poszt azért született mert a szülők erről nem tudnak sokszor, nem készülhetnek fel ra és igy magukat hibáztatják ami helytelen. Köszönöm a segítő szándékot, nagyra értékelem!
süti beállítások módosítása